Sorunlar ve Çözümleri

Sorunlar Ve Çözümleri
A) Arazi’nin Genel Yapısı ve Toprak Özellikleri:
Yapılmış olan genel incelemede arazi yapısının bu plantasyonda farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Toprak yapısı genel olarak killi-tın bünyeye sahip olup su tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Buna ilave olarak arazinin özellikle doğu kısmında kalan bölümünün aynı toprak yapısına sahip olmakla beraber nispeten taşlık olduğu tespit edilmiştir.
Yapılmış olan bu ziyarette özellikle sıra üzerlerinin çok fazla otlu olduğu gözlemlenmiştir. Sıra arasında ise ilk 2-3 yıl yapılması gerekli olan (özellikle killi bünyeye sahip ağır bünyeli topraklarda) ara işlemesinin yapılmamış olması neticesinde kontrolsüz bir otlanma ve toprak sıkışması sonucu ciddi oranda bitkilerde aşırı toprak neminden kaynaklanan kök çürüklüğü problemlerinin yaşanmakta olduğu görülmüştür. Bu durum gelişmesi zayıf ve cansız bitkiler sökülerek de teyit edilmiştir.
Bunun yanı sıra arazinin kuzey-güney yönünde eğimli olması, buna karşın ise sulama sisteminin basınç regülatörlü damla sulama sistemi olarak döşenmemiş olması nedeni ile sıralarda sulama dengesizliği söz konusudur. Bunun ortaya konması için sıra üzerlerinde farklı noktalara damlatıcılar altına konacak kaplar vasıtası ile birim zamanda gerçekleştirilen sulamanın ölçümünün yapılması zorunluluğu sorumlu şirket personeline arazide açıklanmıştır.
Kiraz fidanlarında ciddi oranda YAZICI BÖCEĞİ problemi vardır. Bu zararlıya karşı çok önceden ilaçlı mücadele yapılması gerekirken maalesef oldukça geç kalınmış durumdadır.
Kiraz fidanlarında gerçekleştirilmiş olan dal eğilmesi ile ilgili faaliyetler de yanlış yapılmış ve neredeyse yere paralel olarak dallar eğilmiştir.Bu uygulama yanlış yapılmıştır ve şirketimiz uygulamalarında 45-60 derece dışında bir dal eğimi öngörülmemektedir. Bu durumun da değiştirilmesi gerekmektedir.
B)Plantasyondaki Problemlerin Çözümüne Yönelik Yapılması Zorunlu Uygulamalar:
1)Kök Çürüklüğü Problemi: Bu durum arazinin ilk dikiminden itibaren toprak hazırlığının uygun şekilde yapılmamış olması sebebi ile kök bölgesindeki drenaj koşullarının sağlanamaması sonucunda başlamıştır. Sıra üzeri çapalarının yapılmamış olması nedeni ile yeterli havalanma sağlanamamış ve bilhassa kök boğazında havasız ortamda faaliyetlerini artıran aneorob bakterilerin de etkinliğinde kök çürüklüğü etmeni hızlı bir yayılım göstermiştir. Ayrıca özellikle bahçeye hayvan barınaklarından akan hayvan dışkılarının ve sıvılarının devamlı surette bir bölgede birikmiş olması sebebi ile de köklerde zar arlanmalar meydana gelmiş ve çürüme özellikle bir bölgede oldukça yüksek seviyelere çıkmıştır.
Bu durumun giderilmesi ve ağaçların gelişimlerinin artırılması için aşağıdaki uygulamaların yapılması yerinde olacaktır.
-Sıra arası sürüm; son derece önemlidir. Tercihen bu dönemde 6’lı veya tekli patlatma ile sıra aralarının (sıralara en fazla 60-70 cm yaklaşmak kaydı ile) patlatılması, sonbaharda da kışa girişte 5 li pullukla sürülerek arazinin bu şekilde kışı geçirmesi sağlanmalıdır. Arazi ağır bünyeli olduğu için kış yağışlarının kolaylıkla kök bölgesinden uzaklaşmasını temin edecek toprak altı kök bölgesi drenaj koşulları bu yolla sağlanabilecektir.
-İlaçlı mücadele; bu dönemde ivedilikle yapılacak olan ve yukarıda açıklanan sıra üzeri ve sıra arası ot çapasının ardından bitki kök boğazları açılarak hazırlanmış olan %3’lük (100 lt suya 3kg CuSO4 (Bakır Sülfat))çözeltisi ağaç başı 2-3 lt olacak şekilde kök boğazı yıkanacak şekilde verilmeli ve bu çürükçül etmenin ortadan kaldırılmasına yönelik koruma uygulaması yapılmalıdır.
-Sıra üzerleri tüm yetiştiricilik dönemlerince %100 ottan arındırılmış olmalıdır.
2)Sulama ve Gübreleme Programları: Bahçede yapılan tespitlerde 3 saat devamlı süre ile ihtiyaç fazlası sulamanın yapıldığı tespit edilmiştir. Kök bölgesi etüt edildiğinde(20-30 cm derinlik) bu bölgenin balçık durumda olduğu görülmüştür. Sürüm ve sıra üzeri temizlik uygulamaları tam olarak yapıldıktan sonra sulama sisteminin elden geçirilmesi ve damlatıcılardan ne kadar su verildiği ölçülerek hesap edilmelidir. Sulama sistemi arazi eğimli olmasına karşın basınç regülatörlü sistemlerle donatılmadığı için sulamalar arasında farklılıkların olması yüksek ihtimaldir. Bu nedenle ölçümler yapılarak sıralara ne kadar su verildiğinin net hesaplarının yapılması son derece önemlidir. Çünkü gübreleme uygulamaları ve hesabı da ancak bu yolla doğru şekilde yapılabilir. Gübreleme uygulamaları için dönemsel programların doğru şekilde yapılabilmesi adına toprak analizlerinin tarafımıza gönderilmesi uygun olacaktır.
3)Dal Eğimi ile İlgili Uygulamalar: Kiraz fidanlarında dal eğimlerinin yapılması meyve gözü oluşumu açısından son derece önemlidir. Yalnız bahçede bu uygulama firmamız uygulamalarından farklı olarak 45-60 dereceden daha fazla (90-120 derece) şekilde yapılmıştır. Bu uygulama ağacın gelişimi ve meyve kalitesini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle bu şekilde bağlanmış dalların sökülerek yeniden uygun şekilde bağlanması gerekmektedir. Bu bağlama işleminde de yalnızca dik gelişen dalların bağlanması gerekmektedir. Burada verilmiş olan daha önceki tavsiye yanlıştır. Bu nedenle bahçe sorumlunuzun belli zamanlarda firmamız bahçelerine ziyareti organize edilerek doğru uygulamalar yerinde görülmeli ve öğrenilmelidir.
4)Yazıcı Böceği Problemi: Scolytus multistriatus (Scolytidae)
a)Ergini b)Bitki Gövdesindeki Zararı
Şu anda arazide karşılaşılmış olan en önemli problem bu zararlıya ilişkin yaşanmakta olan sıkıntıdır. Çözümü için hastalanmış bitkiler ivedilikle sökülmeli ve araziden uzaklaştırılarak yakılmalıdır.Tamamen dış kaynaklı bir zararlı olan yazıcı böceği öncelikle zayıf gelişen bitkilerden başlayarak zarar yapmakta ardından diğer bitkilere de saldırmaktadır.
Söküm yapıldıktan sonra diğer bitkiler acil olarak HEKTAVIN 85 ile ilaçlanmalı ve 20 gün aralıkla 2 kez yapılan uygulama sonrası gerekli kontroller yapılarak bitkiler izlenmelidir. Mücadelesi, zararlı bitki bünyesine girdikten sonra neredeyse imkansızdır.
Yukarıda belirtilmiş olan konular son derece önemli olup ivedilikle önemlerin alınması zorunludur.